LATIN TÁNCOK

Az igazi latin-amerikai táncok - mint például a Samba, Rumba - hazája Afrika. Jellemző rájuk, hogy kiemelt hangsúlyt kap a mozgásban a testrészek izolációja, ellentétben az európai táncokkal, ahol a mozgás a test központjából indul ki.
Az afrikai táncot, mint kultúrértéket a rabszolgák vitték az új hazába, Dél-Amerikába a XVII. és XVIII. században. Ezzel szemben az Észak-Amerikába telepített feketéknek hosszabb idő kellett ahhoz, hogy táncstílusukat a fehérek elfogadják. Csak a XIX. század végén kezdődött a fekete és fehér mozgáselemek összeolvadása az afro-amerikai táncstílussá, mely a nagy Jazz korszak kezdetét jelentette.
A latin-amerikai táncok megjelenése Európában a húszas, illetve harmincas évek elején volt érzékelhető, amikor a Samba 1924/25-ben, és a Rumba 1931-ben először bukkant fel a báltermekben.
Az áttörés csak a II. világháború után az ötvenes években következett be. Mindenekelőtt a franciák voltak azok, akik a Sambát, Rumbát, Mambot és Cha-Cha-Cha-t, valamint a spanyol Paso Doble-t anélkül formálták meg, hogy karakterüket illetően döntően megváltoztatták volna a táncokat. Az addig szokásos angol stílushoz képest annyi változás történt, hogy a nyitott tánctartás testkontaktus nélkül vagy csak korlátozottabb testkontaktussal, valamint a csípő- és medencemozgások elsődleges hangsúlyozásával kontúrozódott.

Cha-cha-cha

A rumba és a mambó egyik változata (lasúbb). Egy kubai eredetű zenész játszotta egyszer túl gyorsan a rumba zenét ebből lett a cha-cha-cha. 1954-től a legkedveltebb divattánc.

Ritmusa: 2-3-cha-cha-cha.

Szamba

Afrikai eredetű, ősi népi tánc. A rabszolgák hozták be Braziliába. "Semba" egy csipőmozgás fajta, ami szagatott, rövid mozdulatokat tartalmaz.

Rumba

A rumba a legtöbb táncos kedvence. A rumba azért nyerte el tetszésüket, mert ez a tánc a megtestesült szenvedély, amelyet először a férfi a nő, a nő a férfi elcsábítására használt. Ez a lassú, mégis sok energiát igénylő tánc az összes latin-amerikai tánc alapja. A lassú zene elősegíti a kifinomult csípőmozgás létrehozását.

Kubai eredetű jelentése: "ünnep-tánc". New York tette ismertté (1930-as évek).

Ritmusa:gyors-gyors-lassú.

Paso Doble

Spanyol eredetű tánc, jelentése: "kettős lépés". Egy bikaviadalt ábrázol, ahol a férfi a torreádor, a nő a kendő. Együtt mozognak a képzelt bika előtt. A férfinál nem igényel olyan nagy szintű csípőmunkát, viszont a nőtől annál többet. Nagyon fárasztó, ráadásul technikailag is nehéz tánc, épp ezért csak C osztálytól felfele táncolják. 

Hirtelen mozdulatok, gyors forgások(főleg a lány részéről) jellemzi.

Jive

Ez a leggyorsabb latin-amerikai, vagy inkább csak amerikai tánc. Észak Amerikában alakult ki, és az amerikai katonák hozták be Európába. Az emberek -hibásan- rock'n roll-ként is szokták emlegetni. 

Hivatalosan 1968-tól lett versenytánc.